poniedziałek, 7 maja 2018

Rabarbarowa pianka

     Rozpoczął się sezon na rabarbar więc upiekłam lekkie biszkoptowe ciasto z galaretką rabarbarowo-truskawkową. Wierzch to delikatna pianka z samej ubitej na sztywno kremówki (bez mascarpone). Ciasto delikatne, rozpływające się w ustach, pyszne!
biszkopt:
3 duże jajka
1 łyżka oleju
1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki maki pszennej

Białka z proszkiem do pieczenia i z cukrem ubić na sztywną piankę. Żółtka krótko roztrzepać z olejem, wlać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wylać na prostokątną blaszkę o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min. Ostudzić.

galaretka:
500 g rabarbaru
450 ml wody
2 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
2 płaskie łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody

Żelatynę wsypać do małego garnuszka, zalać zimną wodę, odstawić do napęcznienia.
Rabarbar obrać, pokroić na nieduże plasterki. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 min. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki, namoczoną żelatynę i ewentualnie cukier, mieszać do momentu rozpuszczenia składników. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na ostudzony spód, wyrównać, wstawić do lodówki.

masa śmietanowa:
500 ml kremówki 36% (lub 250 g mascarpone + 200 ml kremówki 30%)
2 łyżki cukru
starta czekolada do posypania

Kremówkę wlać do miski, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę. Wierzch posypać tartą czekoladą.

1 komentarz:

  1. A ja u siebie nigdzie jeszcze nie widziałam rabarbaru:( dlatego też częstuję się kawaleczkiem tego pysznego ciacha.

    OdpowiedzUsuń