czwartek, 29 marca 2018

Ptysiowy wieniec z dwoma kremami i malinami

     Przepyszny wieniec z ciasta ptysiowego. Przekładany dwoma rodzajami kremów - budyniowym na żółtkach i śmietanowym. Dodatkowo dałam tu maliny (u mnie mrożone, ale można użyć świeżych). Bardzo polecam na Święta i nie tylko ;)

ciasto:
3/4 szklanki wody
50 g masła
szczypta soli
3/4 szklanki mąki
3 jajka

Do rondelka wlać wodę, dodać pokrojone na plasterki masło i sól, doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się mieszanki wody z masłem wsypać mąkę energicznie przy tym mieszając. Podgrzewać  aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Dodać całe jajka, zmiksować blenderem do uzyskania jednolitego ciasta.
Gotowe przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła (jedno przy drugim i następną warstwę) - najmniejszy krąg o średnicy 12 cm, największy 24 cm. można też wyłożyć łyżką i ułożyć na kształt koła o szerokości 6 -7 cm i średnicy ok. 24 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 30 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół.

masa jajeczna:
1 szklanka mleka
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
3 płaskie łyżki mąki pszennej
50 g masła

Do miski wlać 1/4 szklanki mleka, wbić żółtka, wsypać cukier i mąkę, zmiksować. Do garnka wlać 3/4 szklanki mleka, doprowadzić do wrzenia. Na wrzące mleko wlać mieszankę z żółtkami, mieszając doprowadzić do zagotowania, mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Dodać pokrojone na małe kawałki masła, wymieszać aż masło połączy się z budyniem do uzyskania jednolitej masy. Przykryć folią aluminiową tak by dotykała wierzchu budyniu, odstawić do całkowitego wystudzenia.

masa śmietanowa:
250 g mascarpone
250 g śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru

dodatkowo:
ok.20 szt. świezych lub mrożonych malin

Do miski wyłożyć mascarpone, dodać kremówkę i cukier, ubić na sztywną masę.

wykonanie:
Wieniec ptysiowy przekroić wzdłuż na pół.
Masę budyniową przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć zygzakiem na spód ciasta.
Do drugiego rękawa wyłożyć masę śmietanową, wycisnąć na kształt wysokich i dużych kółek (ok.10 szt.). Pomiędzy śmietanowe "wyspy" wcisnąć maliny, przykryć wierzchem ciasta, obficie posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz