wtorek, 3 października 2017

Sernik gotowany na ucieranym spodzie

     Sernik gotowany na ucieranym spodzie z galaretką na wierzchu. Ciasto dość szybkie w przygotowaniu, pozostaje jedynie czekać na zastyganie :)
ciasto:
150 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 duże jajka
300 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml mleka

Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, całe jajka, mąkę, proszek do pieczenia i mleko, zmiksować. Ciasto może nie być całkiem gładkie ale nie należy się tym przejmować. wyłożyć do formy o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 min.

masa serowa:
600 g białego sera w kostce
100 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
4 duże jajka

Do miski wyłożyć ser biały w kostce, wlać śmietankę, dodać cukier, budyń w proszku oraz całe jajka, zmiksować blenderem. Przełożyć na dużą patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 1-1,5 minuty. Gorącą masę serową wylać na upieczony spód, wyrównać. Odstawić do ostygnięcia.

galaretka:
500 ml wody
2 galaretki jagodowe
1/2 szklanki borówek amerykańskich

Do garnka wlać wodę, zagotować, zdjąć z palnika, wsypać galaretki, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Do zimnej galaretki wsypać borówki amerykańskie, wymieszać. Gdy galaretka zacznie lekko się zsiadać, wylać na wierzch ostudzonej masy serowej. Wstawić do lodówki by galaretka całkiem zastygła.

3 komentarze: