czwartek, 28 września 2017

Rogaliki z bryndzą pieczone w jasnym sosie

     Baaardzo puchate drożdżowe rogaliki pieczone od razu w sosie jasnym uniwersalnym Łowicz. Do ciasta dodałam nasiona siemienia lnianego, a nadziałam je bryndzą. Dzięki temu że pieką się od razu w sosie, są miękkie, od spodu nasączone pysznym smakiem. Podzieliłam je na kilka małych naczyń ale można je włożyć do jednego dużego lub pojedynczo w kokilkach.


porcja na 16 małych rogalików:
20 g drożdży
350 g mąki
200 ml mleka
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 duże jajko
1 czubata łyżeczka ziaren siemienia lnianego

120 g bryndzy
słoik sosu jasnego uniweralnego
ok. 10 szt, pieczarek

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, wlać ciepłe mleko, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać olej, jajko, mąkę i siemię lniane, wyrobić ciasto (będzie nieco klejące). Zostawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, obtoczyć w niej ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy ok. 25 cm, pokroić na 8 trójkątów. Na końcu każdego z nich ułożyć bryndzę. Zawinąć w ruloniki, końce zawinąć do środka tworząc rogaliki.
Do małych naczyń ceramicznych lub dużego naczynia wyłożyć sos jasny uniwersalny, na nim ułożyć rogaliki. Pomiędzy nie rozsypać pokrojone surowe pieczarki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 22-24 minut.

Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz