poniedziałek, 7 listopada 2016

Tarta ze szpinakiem i świeżą żurawiną na dyniowym spodzie

     Chcę by moja rodzina jadła zdrowo i dlatego z dbałością dobieram składniki do przygotowywanych dań. Ostatnio zrobiłam tartę którą najpierw, dzięki ferii barw, je się oczami, a potem jedząc, nasze kubki smakowe rozpoznają różnorodność smaków, od słodkiego dzięki dyniowemu spodowi, przez lekko kwaśną żurawinę po słony ser.
Piękne i praktyczne produkty #Ambition można dostać 10% taniej na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w świetnie zaopatrzonym sklepie Dajar





dyniowy spód:
300 g obranej surowej dyni
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli

Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wbić jako, wsypać mąkę i sól, wymieszać. Wylepić spód i brzegi prostokątnej tarty o wymiarach 34x9 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 15-18 minut. Ostudzić.

nadzienie:
125 g ricotty
1 jajko
szczypta soli
szczypta cukru
50 g świeżego szpinaku
1 płaska łyżeczka masła
40 g świeżej żurawiny
50 g sera feta w kostkach

Do miski wyłożyć ricottę, wbić jajko, dodać sól i cukier, krótko zmiksować.
Szpinak grubo posiekać, chwilę podsmażyć na maśle, dodać do masy serowej, wymieszać, wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Równomiernie rozłożyć żurawinę i ser feta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec jeszcze ok. 15 minut.Można podawać na ciepło i na zimno.

Ambition z dbałością

3 komentarze:

  1. Kocham takie tarty! Są najlepsze:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko te kolory są powalające! Pyszny i pięknie prezentujący się obiad!

    OdpowiedzUsuń