wtorek, 4 października 2016

Tarta orzechowo-jogurtowa z gruszkami

     Pyszna tarta na bardzo kruchym spodzie. Wypełnienie jest na bazie naturalnego jogurtu z mnóstwem orzechów i oczywiście z gruszkami :)


ciasto:
180 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
2 zaokrąglone łyżki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, żółtko i sól, zagnieść jednolite ciasto. Wylepić dno i boki prostokątnej tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 15 minut. Ostudzić.

nadzienie;
120 ml naturalnego jogurtu
60 g mielonych orzechów
1 zaokrąglona łyżka cukru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 małe gruszki

Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć środki, lekko nadciąć po całości.
Do jogurtu dodać mielone orzechy, cukier i mąkę ziemniaczaną, wylać na podpieczony spód. Na wierzch ułożyć przygotowane gruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut. Ostudzić.

5 komentarzy: