czwartek, 20 października 2016

Buraczano-jaglane pizzerinki

     Zdrowe pizzerinki :) W "cieście" użyłam kaszy jaglanej i buraków, na wierzch można ułożyć dowolne dodatki, u mnie żółty ser, wędzony łosoś i trochę zieleniny :) Produkty #Ambition pomogą przygotować danie :)

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
100 g obranych czerwonych buraków
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

4 plasterki żółtego sera salami
ok. 50 g wędzonego łososia
gałązka natki pietruszki
gałązka świeżego oregano
4 szt. roszponki

Kaszkę wsypać na sitko, przelać dużą ilością wrzącej wody. Przełożyć do rondelka, wlać 1 szklankę wody, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym palniku przez ok. 20 minut.
Buraki pokroić na ok. 2 mm plasterki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 10 minut. Zmiksować blenderem. Dodać jeszcze gorącą kaszę jaglaną, doprawić solą i papryką, jeszcze raz zmiksować blenderem. Ciepłą masę buraczano-jaglaną uformować na kształt okrągłych placuszków o średnicy ok. 9 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 12 minut.
Na gorących spodach do pizzerinek ułożyć plasterki żółtego sera oraz pokrojonego w paski wędzonego łososia. Można ozdobić roszponką, świeżą pietruszką i oregano.

Dla wszystkich czytelników bloga w sklepie Dajar na hasło ZDROWE-GOTOWANIE przygotowana jest 10% zniżka :) Warto skorzystać!

Ambition z dbałością

1 komentarz: