poniedziałek, 12 września 2016

Szaszłyki ze śliwek smażone w cieście

     Fajny sposób na wykorzystanie śliwek węgierek :) Na wykałaczkę nadziewa się kawałki owoców, macza się w cieście i smaży z obu stron. Wykałaczkę można wyjąć zaraz po usmażeniu (ja tak nie robiłam ale dla dzieci bezpieczniej) ;)


1/2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
1/4 szklanki mleka
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli
14 szt. śliwek węgierek
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, mleko, cukier i sól, krótko zmiksować.
Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki, nadziać na wykałaczki. Obtaczać w cieście, smażyć z obu stron na oleju. Gotowe posypać cukrem pudrem.

3 komentarze: