piątek, 16 września 2016

Drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami

     Pyszne drożdżówki bez jajek nadziane dużą ilością przepysznych karmelizowanych śliwek. Idealne z kubkiem mleka :)



ciasto:
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
200 ml jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej
1 łyżka oleju

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na 2 minuty, wlać jogurt i olej, wymieszać łyżką. Dodać mąkę, wyrobić jednolite ciasto, podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulkę, w środek mocno wcisnąć małą szklaneczkę robiąc głęboki dołek. Odstawić do wyrośnięcia.

nadzienie:
400 g śliwek węgierek
2 łyżki wody
2 zaokrąglone łyżki cukru

Śliwki umyć, przełamać na pół, wyjąć pestki, przełożyć na patelnię. Wlać 2 łyżki wody, dusić pod przykryciem (nie mieszając!) ok. 3 minut. Posypać po wierzchu cukrem, smażyć jeszcze ok. 1-2 minut do odparowania soku. Ostudzić.
Schłodzone śliwki wyłożyć na przygotowane ciasto (ewentualnie można pogłębić dołek). Wstawić do nagrzanego do 190C piekarnika, piec ok. 18 minut.

7 komentarzy:

  1. Jeszcze tylko masa kruszonki i idealne drożdżówki gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię z kruszonką ale w tym wypadku proponuję tylko na boki ciasta, na śliwkach rozmoknie.

      Usuń
  2. pyszności! tez robiłam bułeczki ze śliwkami niedawno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, te śliwki... No coś cudownego! :)

    OdpowiedzUsuń