piątek, 12 sierpnia 2016

Słodki chlebek z cukinią i bananem

     Najlepsze ciasto z cukinią! Puszyste, wilgotne, w sam raz słodkie. W smaku, przez dodatek cynamonu, smakuje trochę podobnie do piernika. Bardzo prosty w wykonaniu. Musicie go upiec ;)


200 g cukinii
dojrzały, mały banan (ok.90 g po obraniu)
200 g mąki pszennej
110 g (1/2 szklanka) cukru
2 duże jajka
100 ml oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka sody
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu

Cukinię zetrzeć na tace o grubych oczkach, nie odciskać.
Banan dobrze rozgnieść widelcem.
Do miski wsypać cukier, dodać jajka, olej, sok z cytryny, przygotowaną cukinię i banan, mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do foremki keksowej o wymiarach 21x9 cm (mierząc po dnie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 50 minut.

6 komentarzy: