wtorek, 26 lipca 2016

Malinowy chlebek na kefirze

     Ucierane ciasto z dodatkiem kefiru i z wmieszanymi w środek malinami. Dzięki dodatkowi brązowego cukru zyskuje lekko karmelowy smak i piękny złoty kolor. Wilgotne od użytego do ciasta kefiru i malin. Przepis, lekko zmieniony stąd .


2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego (nie greckiego)
1 duże jajko
1/2 szklanki oleju
1 zaokrąglona łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 150-200 g świeżych malin

Do miski wsypać mąkę, brązowy cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Wlać kefir i olej, wbić jajko, krótko zmiksować na jednolite ciasto. Wsypać maliny, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 21x9 cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec "do suchego patyczka", ok. 50 minut.

4 komentarze: