wtorek, 15 grudnia 2015

Makowiec na kruchym cieście

     Przepis, wykonanie i zdjęcie z ubiegłego roku, nie zdążyłam go wtedy dodać. Prosty ale smaczny makowiec na kruchym cieście. Gruba warstwa makowa z dużą ilością bakalii ozdobiona jest ciasteczkowymi gwiazdkami.


Masa makowa:
300 g mielonego suchego maku
300 ml mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
100 g śliwek kalifornijskich
100 g suszonej żurawiny
100 g suszonych moreli
4 jajka

Do rondelka wlać mleko, dodać miód i połowę cukru, zagotować. Wsypać mielony mak, mieszając, gotować ok. 2 minut. Zostawić do ostudzenia.
Bakalie drobno pokroić, wsypać do ostudzonego maku. Dodać żółtka, dobrze wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać.

Ciasto:
200 g mąki pszennej
2 żółtka
100 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
80 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.
1/4 część ciasta rozwałkować, wykroić małą foremką w kształcie gwiazdki ok. 12 sztuk ciastek. Odłożyć na bok. Pozostałe ciasto równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 26x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Na wierzch ułożyć wycięte gwiazdki z kruchego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 40 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. wygląda cudnie!

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko poproszę o ten kawałeczek, tak ładnie się do mnie uśmiecha ;))) uwielbiam makowce!

    OdpowiedzUsuń