poniedziałek, 22 czerwca 2015

Ciasto z łodygami rabarbaru

     Chyba ostatnie w tym sezonie ciasto z rabarbarem. Bardzo łatwe, ucierane, z całymi łodygami rabarbaru, a jednocześnie bardzo dobre. Ciasto jest delikatne, o maślano - waniliowym smaku. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe ze szklanką zimnego mleka :) Myślę, że to ciasto równie dobrze smakowałoby z czereśniami
lub wiśniami :)


170 g masła
100 g cukru
szczypta soli
2 duże jajka
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
ok. 5-6 cienkich łodyg rabarbaru

Do masła dodać cukier i sól, zmiksować. Wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wlać mleko, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do keksowej formy o wymiarach 13x30 cm, wyrównać.
Rabarbar obrać, przyciąć na długość keksówki, ułożyć na wierzchu ciasta, jedna przy drugiej, lekko wcisnąć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 40-45 min.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam rabarbar, ale do tej pory jedyną rzeczą jaką smakowałam był kompot z niego. Teraz znam jakiś przepis na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne! kocham geometrię w kuchni a tu takie prost łodygi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na cudownie mięciutkie, musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie! *.*
    Musiało być wyjątkowe! :))

    OdpowiedzUsuń