poniedziałek, 24 listopada 2014

Pizza na ziemniaczanym cieście

     Pyszna odmiana tradycyjnej pizzy, tym razem na ziemniaczanym cieście. Spód smakiem trochę przypomina kopytka. U mnie z kiełbasą, papryką, kukurydzą, pieczarkami i żółtym serem smakuje wyśmienicie. Oczywiście można dodawać dowolnie inne składniki na wierzch ziemniaczanego ciasta. Przepis, lekko zmodyfikowany został przeze mnie wycięty z gazety już dawno temu, teraz już nawet nie wiem jakiej. Po wielu latach doczekał się wypróbowania, żałuję, że tak późno.
Ciasto:
500 g obranych ziemniaków
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 cebuli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Dodatki:
ok. 200 g kiełbasy
1/2 czerwonej papryki
mała puszka kukurydzy
ok. 5 szt. pieczarek
ok. 50 g żółtego sera

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gorące dobrze rozgnieść razem z cebulą i masłem. Ostudzić.
Dodać gałkę muszkatołową, pieprz, jajka i mąkę. Wymieszać łyżką. Wyłożyć na dużą blachę, rozprowadzić łyżką na kształt koła o średnicy ok. 26 cm, wyrównać.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w półplasterki, lekko podsmażyć na 1 łyżce oleju. Ostudzić.
Kiełbasę pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w paseczki.
Na wierzch ciasta ziemniaczanego wyłożyć kiełbasę, paprykę, kukurydzę i pieczarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec ok. 25 minut.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać na wierzch upieczonej pizzy. Wstawić jeszcze raz do piekarnika na ok. 1 minutę.

6 komentarzy: